Eindelijk een gevalideerd instrument en een gebruiksvriendelijke applicatie.

Ondervoeding kan met de Seniorenvoedingsmeter sneller herkend en behandeld worden. En in sommige gevallen zelfs voorkomen.

Dit is de 'public beta' versie van de Seniorenvoedingsmeter. Deze versie is door iedereen te gebruiken en te testen. We zijn benieuwd naar je bevindingen en feedback en stellen het zeer op prijs als je het ons laat weten.

Hulp nodig of vragen? Stuur ons een bericht
of bel: 088 - 44 20 220

Aanmelden

Eenvoudig in gebruik, snel inzicht

Uit de pilot bij het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) blijkt dat de Seniorenvoedingsmeter effectief is bij het helpen voorkomen en behandelen van ondervoeding. Ze zijn de applicatie na de pilot met plezier blijven gebruiken.

Snel ondervoeding herkennen

Je kunt snel de voedingstoestand vaststellen door de vragenlijst (Mini Nutritional Assessment - MNA) met je cliënt in te vullen.

Makkelijk voeding meten

Je kunt voedingsmiddelen in de voedingsmeter invoeren en (samen) kijken of dit voor die dag voldoende was.

Senioren kunnen vooral ook zelf hun voeding (dagelijks) bijhouden. Zo krijgen ze zelfstandig inzicht in hun voedingspatroon en de ingenomen voedingswaarde.

In contact

Je kunt in contact blijven met je cliënt via het prikbord. Zo kun je tips achter laten of makkelijk op een vraag antwoorden zonder dat het je veel tijd kost.

Leed en zorgkosten verminderen

Nederland heeft procentueel de meeste ondervoede senioren van Europa. Van ondervoede geriatrische patiënten in het ziekenhuis lopen de cijfers uiteen van 32% tot 61%. In het buitenland liggen de cijfers tussen de 23% en 39%. Een groot verschil en opmerkelijk omdat onze gezondheidszorg hoog aangeschreven staat. Er is dus flinke ruimte voor verbetering.

Ondervoeding is een vervelend en kostbaar probleem. De kosten van ondervoeding voor de Nederlandse gezondheidszorg bedragen € 1,7 miljard per jaar volgens Freijer et al., 2013. Een deel van dat leed en die kosten kan worden voorkomen door vroegtijdige signalering en effectieve behandeling.

In 2013 verscheen de Richtlijn Ondervoeding bij de Geriatrische Patiënt . Een richtlijn met adviezen voor klinisch geriaters over de preventie, diagnostiek en behandeling van ondervoeding. Deze richtlijn was het vertrekpunt voor de Seniorenvoedingsmeter.

De applicatie is ontwikkeld door Dr. Dieneke van Asselt, klinisch geriater en tegenwoordig verbonden aan Radboudumc in Nijmegen, samen met softwarebedrijf Lable, Lectoraat iHuman van NHL Hogeschool, afdeling klinische geriatrie van MCL en Stichting De Friesland.

“Ondervoeding is een belangrijke bedreiging van de zelfredzaamheid en de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen. Preventie, vroege herkenning en adequate behandeling van ondervoeding zijn van levensbelang .” - Richtlijn Ondervoeding bij de geriatrische patiënt, 2013.

Hoe kan ik de applicatie gebruiken?

De Seniorenvoedingsmeter is een webapplicatie. Deze werkt in alle recente browsers dus bijvoorbeeld ook op een iPad. Met je inloggegevens kun je in je eigen account.

Je krijgt een inlog voor de applicatie nadat je je hebt aangemeld.

Aanmelden

We leren graag van je

Hoe denk jij dat de Seniorenvoedingsmeter in jouw werk past?
Of denk je: "wéér een app er bij!" Wat je ook denkt, we horen graag van je hoe we je kunnen helpen om ons gezamenlijk doel makkelijker te bereiken: het leed veroorzaakt door ondervoeding helpen verminderen. Stuur je ons een berichtje?

Bellen kan ook: 088 - 44 20 220

Neem contact met ons op